Datum: 28. OKT 22 - Področje: TEHNOLOGIJE

Avto na jedrski pogon

Tako, kot pred sto leti kočijaži niso videli, da jih nadomeščajo avtomobili, očitno tudi danes ne vidimo očitnega ...



Pred 100 leti so se v Londonu zbrali kočijaži, ki so razpravljali o samo enem problemu. Število kočij je v večjih mestih tako naraslo, da je problem konjskih iztrebkov postal zelo moteč. Zbor je bil namenjen iskanju rešitve in verjamete lahko, da je bila debata burna, rešitve pa smešne.

Se je pa istočasno na drugem koncu angleške prestolnice odvijal prvi sejem avtomobilov, ki so ga časniki ocenili za neuspešnega, ker je bilo obiskovalcev komaj za vzorec.

Seveda si ni nihče mislil, da je bil to začetek koncev kočij, kovačev, posredno tudi usnjarjev, izdelovalcev sedel ...

In zakaj je ta zgodba pomembna?

Zato, ker svet še vedno išče alternativne pogonske vire, ščiti avtomobilsko industrijo, države trepetajo zaradi izgube bencinskih trošarin, naftna industrija ima roke obrnjene vase, naftne družbe delajo vse, da se ne bi nič spremenilo. Razen višine njihovih dobičkov, ki niso nikdar previsoki.

Na avtomobilskem sejmu v Chicagu 2013 je bila skromno odmerjena niša z imenom Cadillac World Thorium Fueled Concept Car. Predstavljeno je bilo vozilo z močjo motorja 250 kilowattov (335 konjskih moči). Celotna teža vozila ne presega 800 kilogramov, na videz gre za ekstravagantno športno vozilo, največja posebnost pa je pod pokrovom motorja. Elektro motorja. Poganja ga namreč miniaturen jedrski reaktor v katerem je goriva za 20 let neprestane vožnje, vse skupaj pa je zalito z železom in svincem. Seveda vse za varnost. Nesreča avta na jedrski pogon bi bila veliko bolj usodna tudi za okolico.

Čeprav se zdi, da bi vozilo prav hitro lahko prišlo na ceste, pa se to verjetno nikdar ne bo zgodilo. Preveč ljudi, korporacij in držav ima korist od nafte, dobičku pa se nihče rad ne odpove. Še posebej pa ne v imenu tehnologije, ki je nevarna in za človeka še vedno neobvladljiva.

Za konec pa še podatek. Vas zanima, kakšna bi bila cena goriva s katerim bi se 20 let neomejeno vozili naokoli? 2000 evrov. Ko bodo obvladali hladno fuzijo, pa bo za to dovolj liter vode ...

vk









Kliknite tu in delite prispevek na Facebook:

Preberite še ostale prispevke:


Skrivnost mačjih krogov
Skrivni pomeni logotipov


Copyright (c) Nespreglej.com - avgust 2014         π