Datum: 20. OKT 22 - Področje: ZANIMIVOSTI

Ne vi, strahovi se odločajo namesto vas

Marca 2015 bo v kinematografe prišel film posnet po najbolj znani morski avanturi, ki pa ima povsem drugačno sporočilo, kot se zdi na prvi pogled



Brez dvoma bo film The Heart Of The Sea vrhunsko posnet, z izjemnimi računalniškimi efekti in napetim scenarijem, a sporočilo zgodbe je povsem drugačno, kot se zdi na prvi pogled. Zgodba Mobi Dicka se začne na ladji Essex, mornarji pa se na odprtem morju podajo na lov na kite. Na njihovo nasrečo naletijo na orjaka, ki se odloči potopiti njihovo orehovo lupinico, mornarji pa z dvema rešilnima čolnoma in pičlimi zalogami hrane in vode ostanejo sami sredi morja.

Rešitve sta dve: ali naj gredo v smeri otočja Fiji, ali poskusijo priti do obale Amerike. Nekdo pripomni, da je slišal, da so na Fijiju ljudožerci, zato se mornajrji odločijo za smer proti Ameriki, čeprav vedo, da jim bo še pred ciljem zmanjkalo vode.

Zgodba se konča tako, da se jih polovica reši, vendar samo zato, ker tudi sami postanejo ljudožerci. Postanejo to, česar so se na začetku v trenutku odločitve najbolj bali.

Če bi se odločili za Fiji, bi vsi ostali živi, bi odkrili nove rajske otoke, svet pa bi bil prikrajšan za odlično zgodbo, ki samo potrjuje, da prehojena pot posameznika ni plod njegovih razumnih odločitev, pač pa na odločitve vplivajo naši strahovi.

To je dobro vedeti, ko boste naslednjič pred težko odločitvijo. Do takrat pa poglejte napovednik za film.



aja, zgodba ladje Essex iz leta 1820 je resnična.

vk



Kliknite tu in delite prispevek na Facebook:

Preberite še ostale prispevke:


Internet vse
Topla reklama za obnovo doma


Copyright (c) Nespreglej.com - avgust 2014         π